Rodi

Vuurtoren van de week

(Tekst en foto: Frits van Eck)

EGMOND – Vuurtorens, lichtopstanden, kapen en bakens, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks wordt er één in de schijnwerper geplaatst. Deze week de Kleiner Preusse.


Ongeveer 10 kilometer boven Bremerhaven ligt het plaatsje Wremen. Met een kleine vissershaven is het bij mooi weer een uitstekende locatie om een paar uur door te brengen, een visje te eten en een serie foto’s te maken. Op de achtergrond varen de containerschepen richting Bremerhaven. In 1906 werd de Kleiner Preusse op de dijk gebouwd. Vanwege zijn kleine formaat en zijn zwart-witte verf kreeg hij zijn naam. In 1930 werd hij ontmanteld. 75 jaar na deze ontmanteling werd de huidige toren, een replica van de oorspronkelijke, geplaatst. Dit werd gerealiseerd met de hulp van velen die het project “Wremer vuurtoren” hebben gesteund. Het is toch prachtig dat zo’n maritiem monument daar sinds 11 augustus 2005 staat. De replica is inmiddels een toeristische attractie geworden. De toren is tijdens het seizoen regelmatig open en gratis te beklimmen. Ook voor bruidsparen is het een geliefde locatie. Ik maakte de foto op 19 augustus 2017, een stralende dag. Twee maanden later, op 29 oktober werd er ook voor Nederland storm voorspeld. Hier bleef het relatief rustig, maar de dijk van Wremen werd overspoeld, de Kleiner Preusse stond in het water (zie inzet), gelukkig bleef het binnen droog.
Coördinaten: 53° 38’ 50.4” N - 08° 29’ 30.9” O

Artikel geplaatst op donderdag 07 december 2017 - 10:09Reacties (3)


Urwin 5 maanden geleden

Prachtige foto's en uniek dat de Preusse met behulp van veel steun op de plek van het oorspronkelijke exemplaar terug geplaatst is.ervanofoto 5 maanden geleden

Ik zie hem bijna jaarlijks, maar nog nooit van op minder dan 200m, en heb er ook geen enkel goede foto van.
Tijdens een uitstap in de regio stoppen we dikwijls aan de snackbar SIEBHAUS dat opde dijk, op zo'n 200m van de Kleiner Preu├če staat. Al vele jaren zeg ik dat ik toch eens naar die vuurtoren toe moet stappen, wat er tot op heden nog nooit van gekomen is.
De geschiedenis van deze toren was me onbekend maar daar heb jij nu verandering in gebracht.

Bram 5 maanden geleden

Erg goede info en mooie foto, leuk die inzet met dat water

Reageer